28 lutego 2016

Warsztaty Kulinarne Pięciu Przemian

3dietetykaCykliczne warsztaty teoretyczno – praktyczne z zakresu gotowania według Chińskiej Dietetyki Pięciu Przemian.

Gotowanie zgodne z naszą indywidualną konstytucją organizmu oraz jego stanem i kondycją, porą roku, a także zasadami właściwego doboru, łączenia i przygotowania potraw, to niezwykle ważne narzędzie leczenia i profilaktyki zdrowia. Podczas warsztatów kulinarnych uczymy się przyrządzać zdrowe posiłki według Teorii Pięciu Przemian (Elementów) i pokazujemy na co zwracać uwagę komponując codzienny jadłospis.

 

OPIS WARSZTATÓW:

Zajęcia przeznaczone są zarówno dla osób początkujących, jak i doświadczonych w temacie gotwania oraz Teorii Pięciu Przemian, na której opiera się Dietetyka Chińska. Każde spotkanie rozpoczyna wprowadzenie teoretyczne w temat danego miesiąca (harmonogram poniżej), po którym uczestnicy przystępują do przygotowania wybranej przez siebie potrawy (możliwość pracy indywidalnej, w parach lub w grupie). Całość spotkania wieńczy degustacja przyrządzonych dań połączona z dyskusją.

 

HARMONOGRAM:

Maj 2017„Letnie gotowanie.”

• lato w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i jego wpływ na fizjologię organizmu
• letni jadłospis – zasady komponowania posiłków
• omówienie przykładowych przepisów
• praktyka
• degustacja połączona z dyskusją

Czerwiec 2017„Moje dziecko nie chce jeść!”

• wprowadzenie do fizjologii dziecka w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej
• omówienie podstawowych zasad żywienia dzieci od momentu narodzin
• sposoby rozbudzania apetytu u dzieci
• propozycje właściwie zbilansowanych posiłków
• praktyka
• degustacja

Sierpień 2017„Jesienne gotowanie”

• jesień w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i jej wpływ na fizjologię organizmu
• jesienny jadłospis – zasady komponowania posiłków
• omówienie przykładowych przepisów
• praktyka
• degustacja połączona z dyskusją

Listopad 2017„Zimowe gotowanie”

• zima w ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej i jej wpływ na fizjologię organizmu
• zimowy jadłospis – zasady komponowania posiłków
• omówienie przykładowych przepisów
• praktyka
• degustacja połączona z dyskusją

MIEJSCE:

Studio Bataty
ul.Chopina 22 71-450 Szczecin
I piętro kompleksu handlowego
(wejście od dziedzińca)

 

KOSZT:

100zł – cena obejmuje skrypty, produkty spożywcze i napoje.

Zamów