O tym, że bataty, czyli słodkie ziemniaki są przepyszne, nie trzeba chyba przekonywać. Pieczone czy gotowane, z masłem, z kaszą, do sałatki – nadadzą się w każdej wersji. Sąprzy tym bogatym źródłem karotenoidów (zawierają m.in. poprawiającą wzrok luteinę), związków mineralnych (takich jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także mangan, miedź, molibden i selen), witamin z grupy B, witaminy C, E, oraz kwasu foliowego. Dzięki swoim zasobom korzystnie wpływają na pracę serca, trzustki (cukrzyca), poprawiają pamięć i wykazują działanie antyrakowe. Harmonizują ponadto układ pokarmowy i wzmacniają Śledzionę, dlatego polecane są szczególnie dzieciom, osobom słabym i chorym. Dziś proponujemy bataty w jeszcze słodszej odsłonie:
BROWNIE Z BATATÓW
Składniki:
2 bataty (około 600g)
2/3 szklanki mielonych migdałów
1/2 szklanki mąki ryżowej
14 daktyli (mniej lub więcej, w zależności od preferencji słodkości)
1/2 – 1 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich/pecan
4 łyżki kakao
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować.
Następnie dodać daktyle, syrop klonowy i zblendować na jednolitą masę.
Dodać mąkę, migdały, kakao oraz sól. Blendować do momentu wymieszania wszystkich składników.
Wrzucić orzechy i delikatnie wymieszać.
Dodaj komentarz