Brownie z Batatów

brownie

 

O tym, że bataty, czyli słodkie ziemniaki są przepyszne, nie trzeba chyba przekonywać. Pieczone czy gotowane, z masłem, z kaszą, do sałatki – nadadzą się w każdej wersji. Sąprzy tym bogatym źródłem karotenoidów (zawierają m.in. poprawiającą wzrok luteinę), związków mineralnych (takich jak wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarka, chlor, żelazo, jod, a także mangan, miedź, molibden i selen), witamin z grupy B, witaminy C, E, oraz kwasu foliowego. Dzięki swoim zasobom korzystnie wpływają na pracę serca, trzustki (cukrzyca), poprawiają pamięć i wykazują działanie antyrakowe. Harmonizują ponadto układ pokarmowy i wzmacniają Śledzionę, dlatego polecane są szczególnie dzieciom, osobom słabym i chorym. Dziś proponujemy bataty w jeszcze słodszej odsłonie:

 

BROWNIE Z BATATÓW

 

Składniki:

2 bataty (około 600g)

2/3 szklanki mielonych migdałów

1/2 szklanki mąki ryżowej

14 daktyli (mniej lub więcej, w zależności od preferencji słodkości)

1/2 – 1 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich/pecan

4 łyżki kakao

3 łyżki syropu klonowego

szczypta soli

 

Przygotowanie:

 

Ziemniaki obrać, pokroić na kawałki i ugotować.

Następnie dodać daktyle, syrop klonowy i zblendować na jednolitą masę.

Dodać mąkę, migdały, kakao oraz sól. Blendować do momentu wymieszania wszystkich składników.

Wrzucić orzechy i delikatnie wymieszać.

Masę wylać do wybranej foremki/blaszki (silikonowej lub wyłożonej papierem pergaminowym). Piec około 20 minut w 180°C.
Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz