Budyń z Gruszką

budyń z gruszką

Dziś o gruszkach. Sezon w pełni, a to już jeden z ważniejszych argumentów za włączeniem ich do jadłospisu. Są wspaniałym tonikiem Płuc (polecam nawilżające kompoty z gruszek i goździków, szczególnie korzystne dla palaczy!), jako jedne z nielicznych owoców zawierają jod, wspierający pracę tarczycy, bor, wspomagający mózg oraz zapobiegający utracie wapnia z kości, a także duże ilości potasu, pierwiastka mineralnego obniżającego ciśnienie krwi, oraz sprzyjającego wydalaniu sodu z nerek.

BUDYŃ Z GRUSZKĄ

Składniki:

3 szklanki mleczka ryżowego
1 łyżka masła
1 szklanka kaszy jaglanej
2 gruszki
kawałek laski wanilii
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka zimnej wody
garść świeżych żurawin
1/2 łyżeczki kurkumy
3 żółtka

(opcjonalnie: orzechy, miód)

Przygotowanie:

Zagotować mleczko, dodać masło, kaszę jaglaną, obrane i pokrojone gruszki, laskę wanilii, płatki migdałowe, starty imbir, zimną wodę, żurawinę, kurkumę i gotować około pół godziny.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 100°C i trzymać kolejne pół godziny.

Wyjąć kaszę z piekarnika, wbić (do gorącej) żółtka, zmiksować.

(Dla urozmaicenia można zaserwować z orzechami i/lub gruszką karmelizowaną w miodzie…)

*Przepis podany jest według kolejności i zasad Pięciu Przemian.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o