Burgery z Buraka

Burger-z-buraka_poziom

BURGERY Z BURAKA

Składniki (ok. 17 burgerów średniej wielkości):

2 szklanki startych na grubych oczkach surowych buraków (240g)
1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej* (300g)
1 szklanka uprażonych nasion słonecznika (130g)
1/2 szklanki uprażonych nasion sezamu (120g)
1/2 szklanki posiekanej cebuli (80g)
1/2 szklanki bułki tartej (60g)
1/4 szklanki oleju (60ml)
3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 posiekane ząbki czosnku
1/2-3/4 łyżeczki pieprzu cayenne
2-3 łyżki sosu sojowego Tamari ** (30-45ml)
sól do smaku

*bulguru lub komosy ryżowej

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną prażymy i gotujemy w 3 szklankach wody. Najlepiej dzień wcześniej, aby osiągnąć właściwą konsystencję.

Ścieramy surowe buraki na tarce (podana ilość powinna wyjść z 2 dużych buraków), kroimy cebulę i natkę pietruszki, siekamy czosnek.

Prażymy nasiona.

Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy – wyrabiamy ręką.

Jeśli masa jest zbyt mokra i rozpada się, dodajemy więcej kaszy/bułki tartej/mąki.

Formujemy kotleciki wybranej wielkości i układamy na blasze wyłożonej papierem.

Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180°C (w połowie pieczenia przewracamy je na drugą stronę).

Serwujemy z warzywami lub w bułce z dowolnymi dodatkami i sosami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz