Chińskie Czerwone Daktyle – skondensowane źródło energii.

da zao

 

Czerwone daktyle (owoce głożyny pospolitej),czyli po Chińsku Da Zao, to przebogate źródło białka, witaminy A, B, C, D, kwasu foliowego oraz pierwiastków śladowych, takich jak wapń, fosfor, żelazo i wiele innych. To również produkt o silnym działaniu energetyzującym, a także usprawniającym fizjologię organizmu. W Tradycyjnej Medycynie Chińskiej stosowane już od 3000 lat, dla wzmocnienia Śledziony (a tym samym poprawy trawienia i przyswajania pokarmów), odbudowy płynów i odżywienia krwi. Działają tonizująco, poprawiają jakość wypróżniania i uspokajają (wyciszają/odprężają). Polecane osobom osłabionym, zmęczonym, z brakiem apetytu i problemami trawiennymi, a także rozdrażnieniem, labilnością emocjonalną i pobudzeniem. Owoce głożyny, których wartości odżywcze potwierdzają co rusz to nowe wyniki badań, przyspieszają ponadto metabolizm, pomagają w zachowaniu zdrowego stanu skóry oraz włosów, ujędrniają mięśnie, poprawiają odporność organizmu i działanie układu nerwowego. Zawierają aż 18 z 24 aminokwasów, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania, a także wspomagają pracę Wątroby, poprzez zmniejszanie tzw. stresu oksydacyjnego. Z kolei wpływ na regulację gospodarki wodnej, pomaga utrzymać w odpowiedniej kondycji Serce oraz cały układ krwionośny.

Czerwone daktyle mają szerokie zastosowanie kulinarne, można więc spożywać je na sucho, dodawać do kompotów, gotować na nich kasze, albo używać jako bazę do deserów. Bardzo korzystnie na jakość krwi wpływa też wino daktylowe. Wystarczy zalać 100g daktyli butelką czerwonego wytrawnego wina, odstawić w ciemne miejsce na 12 dni i delektować się nim dla poprawy kondycji całego organizmu.

Życzę Zdrowia!

 

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o