W sezonie wiosenno letnim chętniej sięgamy po warzywa i rośliny zielone. Nowalijki zaczynają „zalewać” okoliczne ryneczki, a ich świeży przyjemny smak sprawia, że instynktownie serwujemy je do codziennych posiłków. Kolor zielony jest wizytówką ciepłych miesięcy; w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej reprezentuje przypisaną wiośnie Wątrobę oraz Pęcherzyk Żółciowy, symbolizując tym samym ożywczy nastrój przebudzenia i rozkwitu, jaki panuje o tej porze roku i jaki sprzyja „jej” narządom. Produkty zielone spożywane podczas posiłków wspierają procesy trawienne oraz przemiany metaboliczne, regulują fizjologię organizmu, a ponadto zawierają całe mnóstwo życiodajnych składników, a to głównie w związku z zawartością zielonego barwnika – chlorofilu, którego podstawową właściwością jest oczyszczanie, gaszenie stanów zapalnych i odmładzanie.
Chlorofil pomaga w leczeniu anemii – zwiększa liczebność czerwonych krwinek oraz dostarcza żelaza; obniża także wysokie ciśnienie krwi i zwiększa jej krzepliwość. Budowa cząsteczkowa chlorofilu okazuje się być bardzo zbliżona do struktury hemoglobiny (zawartej w czerwonych ciałkach krwi), dlatego nazywany jest często „krwią roślin” i dlatego niezwykle skutecznie działa w kierunku odbudowy naszej własnej.
Chlorofil ma ponadto właściwości hamujące rozwój guzów. Pomaga zapobiegać nowotworom, zapobiega zmianom patologicznym w molekułach DNA, blokuje przekształcanie zdrowych komórek w komórki rakowe i dezaktywuje wiele karcynogenów (substancji powodujących raka).
Wspiera leczenie cukrzycy, obniżając zapotrzebowanie na insulinę, oraz wzmacnia czynność tarczycy i trzustki.
Dla układu trawiennego przysłuży się wspomagając rozwój korzystnej flory jelitowej i przynosząc ulgę w przypadku wrzodów.
Wzmacnia układ naczyniowy, zmniejsza żylaki oraz przynosi ulgę w hemoroidach.
Stosowany regularnie zwiększa zasadowość organizmu, przeciwdziała zakwaszeniu, a także neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie i usuwa pozostałości po lekach.
Reguluje cykl miesiączkowy, wspomaga laktację, stymuluje system immunologiczny organizmu, dodaje energii…a to dopiero początek długiej listy korzyści.
Warto więc postarać się o porcję zielonych składników każdego dnia. Najlepszymi źródłami chlorofilu jest nać pietruszki i selera, ogórek, liście młodych buraków oraz algi i trawy zbożowe. Clorofil występuje również w postaci czystej, wyekstrahowanej z roślin, do przyjmowania w formie suplementu uzupełniającego dietę.
Spożywając którekolwiek z zielonych produktów pamiętajmy jednak, że szczególnie w surowej postaci, mają one silnie wychładzające i często przeczyszczające działanie, dlatego osoby o słabej konstytucji powinny stosować je w diecie ze wzmożoną ostrożnością, najlepiej pod okiem doświadczonego terapeuty.
Życzę Zdrowia!
Dodaj komentarz
Bądź pierwszy!