Ciasteczka Owsiane z Otrębami

ciasteczka owsiane

 

Otręby, czyli otoczka ziarna oddzielana podczas przemiału na kasze i mąki, to produkt bogaty w błonnik, witaminy, sole mineralne i wiele aktywnych zwiazków. Włączając je do diety (w formie pełnoziarnistych produktów lub samych otrębów), możemy dlatego zadbać o odpowiedni poziom wit. B, E, chromu, cynku, manganu (regulacja poziomu cukru we krwi), oraz krzemu (trzustka)… Jako naturalny błonnik, otręby pomagają ponadto w przeczyszczaniu jelit, ograniczają przyswajanie tłuszczu i cukrów prostych, posiadają właściwości prebiotyczne, a także wspomagają odchudzanie, działając jako wypełniacz żołądka i powodując uczucie sytości, bez dostarczania nadmiaru kalorii. Otręby polecane są w profilaktyce wielu chorób, ale pamiętać należy również, że są produktem ciężkostrawnym, więc nie powinny mimo wszystko dominować w naszej diecie, a ostrożnie muszą do nich podchodzić szczególnie osoby niedoborowe, ze słabym układem trawiennym, charakteryzujące się skłonnością do wzdęć, luźnych stolców i zmęczeniem po posiłkach…

 

CIASTECZKA OWSIANE Z OTRĘBAMI

 

Składniki:

230g otrębów owsianych

250g bakalii

250ml wody

2 łyżki masła

1 łyżka miodu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Przygotowanie:

Otręby mielimy, bakalie namaczamy i drobno kroimy.

Wodę zagotowujemy z masłem i zalewamy nią otręby wymieszane z bakaliami. Dodajemy miód i sodę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż otręby wchłoną cały płyn. Masa powinna być lepka.

Na blacie rozkładamy papier do pieczenia, posypujemy mąką lub otrębami, wykładamy masę i również posypujemy mąką/otrębami. Na wierzch nakładmy drugą warstwę papieru i tak przygotowane ciasto cienko rozwałkowujemy.

Wycinamy ciasteczka i pieczemy w 180°C, 20-40 minut (w zależności od grubości ciasta).

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o