Ciasto Czekoladowe z Fasoli

czekoladowe

CIASTO CZEKOLADOWE Z FASOLI

Składniki:

1 puszka czerwonej fasoli (fasolę można również samemu
przygotować – namoczyć i ugotować do miękkości)
4 jajka
50-100g cukru Muscovado/stewii lub miodu
3-4 płaskie łyżki kakao
1 płaska łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
garść bakalii (owoce namoczone/orzechy uprażone)

Polewa:

50 g czekolady gorzkiej
20 g masła
płatki migdałowe

Przygotowanie:

Fasolę blendujemy i miksujemy z żółtkami.

Białka ubijamy na sztywno, dodając na koniec cukier.

Łączymy obie masy, dodajemy proszek/sodę, kakao i bakalie.

Wlewamy do foremki i pieczemy około 45 minut w 180°C.

Masło topimy, wrzucam czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia.

Polewamy upieczone ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi.

Fasola to bardzo wartościowy produkt. Jest bogata w białko, a także wapń, fosfor i potas. Zawiera składniki hamujące rozrost tkanek nowotworowych, oraz rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu. Fasola to również źródło witamin z grupy B, szczególnie witaminy B1 (tiaminy), działającej przeciwdepresyjnie, poprawiającej pamięć i zdolność logicznego myślenia.

Dla uniknięcia wzdęć i poprawy trawienia fasolę należy przed gotowaniem namoczyć przez noc w dużej ilości wody z odrobiną octu jabłkowego. Gotować długo, w świeżej wodzie, najlepiej z dodatkiem alg.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o