Ciasto Orzechowo-Sezamowe z Kremem z Daktyli

ciasto wigilijne

CIASTO ORZECHOWO – SEZAMOWE Z KREMEM Z DAKTYLI

Składniki:

1 szklanka wrzątku
30 daktyli

2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
250 g niełuskanego sezamu

2 szklanki wrzątku
1/2 kostki masła
6 żółtek
2 szklanki mąki ziemniaczanej
szczypta kardamonu
szczypta soli
łyżeczka soku z limonki
garść orzechów włoskich
garść rodzynek
6 białek

płatki migdałowe lub karmelizowane w miodzie orzechy do dekoracji

Przygotowanie:

Daktyle wrzucić do wrzątku i gotować pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody (około godzinę).

Pokruszone orzechy (2 szkl.) i sezam uprażyć na patelni.

Do 2 szklanek wrzątku wsypać uprażone orzechy i sezam, dodać rozgotowane daktyle oraz masło. Wymieszać, odstawić na noc.

Wymieszać żółtka, mąkę ziemniaczaną, kardamon, sól, sok z limonki i zmiksować. Następnie dodać pokruszone orzechy włoskie (garść), rodzynki i pianę z białek ubitą na sztywno z kardamonem i solą.

Delikatnie wymieszać, wylać do formy wysmarowanej masłem i posypanej sezamem, piec około 1,5 godziny w temperaturze 180°C

Wyjąć ciasto z formy, ostudzić, przeciąć w połowie i przełożyć kremem z daktyli. Udekorować płatkami migdałowymi lub karmelizowanymi w miodzie orzechami.*

Smacznego!

*Przepis podany jest w kolejności i według zasad Pięciu Przemian.

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o