Ciecierzyca Curry

DSC_0052

Ciecierzyca, czyli inaczej groch włoski, to skarbnica składników odżywczych i wspaniały tonik Nerek. Posiada duże ilości białka, wit. C, A, K oraz kwasu foliowego. Ponadto wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas…lista jest długa. Stosowana w profilaktyce cukrzycy, przy zaparciach, podwyższonym ciśnieniu i poziomie cholesterolu, a także jako środek wspomagający odchudzanie.

 

CIECIERZYCA CURRY

 

Składniki:

1 szklanka ciecierzycy

1/2 kg pieczarek

2-3 cebule

2-3 kolorowe papryki (najlepiej czerwone i żółte)

1/3-1/2 szklanki rodzynek

2-3 łżki curry

olej do smażenia

sól do smaku

1 łyżka soku z cytryny

jogurt naturalny i/lub świeża kolendra do dekoracji

 

Przygotowanie:

Cieciorkę namaczamy przez noc z odrobiną octu jabłkowego.

Gotujemy do miękkości.

Cebule kroimy w piórka i dusimy na oleju. Dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę, a na koniec rodzynki. Dusimy.

Doprawiamy curry.

Następnie wrzucamy ugotowaną ciecierzycę i lekko solimy.

Do smaku dodajemy cytrynę

Serwujemy ze świeżą kolendrą i/lub jogurtem naturalnym.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz