Congee z Fasolką Azuki (zmniejszające obrzęki)

adzuki

 

 

 

W upalne dni wzmaga się u nas tendencja do obrzęków. Rozwiązań jest wiele – od masaży, poprzez moczenie i nacieranie odpowiednimi olejkami/nalewkami, na elementach diety skończywszy. Dziś proponujemy przyjemną potrawkę na usunięcie nadmiaru wody z organizmu.

 

 

 

 

CONGEE Z FASOLKĄ AZUKI

 

Składniki:

 

60g fasolki azuki

30g nasion łzawicy ogrodowej

30g ryżu jaśminowego

3 plastry świeżego imbiru

15g skórki mandarynki (skórka z jednego owocu) – opcjonalnie

5 filiżanek wody

cukier Muscovado do smaku

 

Przygotowanie:

 

W rondlu rozgrzać olej i smażyć na dużym ogniu plasterki imbiru tak długo, aż zbrązowieją.

Imbir, wraz z pozostałymi składnikami, umieścić w garnku (najlepiej glinianym lub innym nadającym sie do długiego gotowania) i gotować przez kilka godzin.

Zjeść rano, jako pierwszy posiłek.

 

Potrawa usuwa wilgoć,  wzmacnia układ trawienny i odżywia krew.

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz