Cukinia w Cieście z Kaszy Jaglanej

placuszki z cukinii

Cukinia. Bogata w minerały i witaminy, o niskim indeksie glikemicznym, wspomagająca trawienie, a ponadto odkwaszająca organizm, powinna regularnie gościć na naszych stołach. Szczególnie teraz,w sezonie, zachęcam do włączenia jej w jadłospis. Na grilla, do kaszy, w sałatce, czy zupie, możliwości są nieograniczone. Dziś na spróbowanie proponujemy wersję smażoną:

CUKINIA W CIEŚCIE Z KASZY JAGLANEJ

Składniki:

4 szklanki wrzątku
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 szklanka kaszy jaglanej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 jajka
szczypta kardamonu
szczypta soli
1/2 szklanki gęstego jogurtu
1/2 szklanki śmietany 18%
mała cukinia
olej z pestek winogron do smażenia

Przygotowanie:

Zagotować wodę, dodać olej, kaszę jaglaną i gotować pod przykryciem na małym ogniu około pół godziny.

Zmiksować, ostudzić, dodać mąkę ziemniaczaną, jajka, kardamon, sól, jogurt i śmietanę. Zmiksować

Dodać pokrojoną w cieńkie plasterki cukinię. Smażyć placuszki na oleju z pestek winogron. Serwować z dipami, sosami…lub łososiem…

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz