Gryczane Pierniczki

pierniczki

GRYCZANE PIERNICZKI (bez glutenu i jajek!)

Składniki:

1 szklanka miodu (200 ml)
1/2 szklanki cukru Muscovado
500 g kaszy gryczanej lub mąki gryczanej
120 g masła
1 łyżka kakao (naturalnego)
1 łyżeczka sody
szczypta soli
opakowanie przyprawy do piernika

(Mąkę najlepiej (i najtaniej) przygotowuje się samodzielnie. Wystarczy zmielić kaszę w robocie kuchennym lub młynku do kawy.)

Przygotowanie:

Miód podgrzać na małym ogniu z cukrem, przyprawami (ilość wedle uznania) oraz masłem, mieszając aby nie doprowadzić do zagotowania.

Po całkowitym wymieszaniu składników, odstawić do ostygnięcia.

Mąkę przesiać z kakao, sodą oraz solą.

Dodać masę miodową i wyrobić gładkie ciasto, które należy następnie wstawić na noc do lodówki.

Po wyjęciu rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i wyciąć ulubione kształty.

Piec w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o