Gulasz z Soczewicy i Dyni

gulasz z dyni i soczewicy

 

GULASZ Z SOCZEWICY I DYNI

 

Składniki:

3 litry soku pomidorowego lub 2,5 litra wody i 2 koncentraty
1 – 2 szklanki mleka kokosowego
1 kg obranej ze skórki dyni
4 cebule
3 szklanki soczewicy czerwonej łuskanej
sól i pieprz do smaku
2 łyżki curry
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
80 ml oleju

 

 

 

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju w garnku.

Dolewamy sok pomidorowy, dosypujemy soczewicę. Doprawiamy solą, curry, pieprzem i papryką. Gotujemy 15-18 minut.

Pod koniec gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę lub startą na tarce o dużych oczkach dynię.

Przed samym podaniem dolewamy mleko kokosowe.

Serwujemy z ryżem, jogurtem naturalnym i sambalem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz