Jesienna Kondycja

 

happy baby girl with an umbrella in the rain runs through the puddles playing on nature

Jak już pisaliśmy ostatnio, Jesień jest porą Metalu, czyli Płuc i Jelita Grubego. Te konkretne narządy, będą więc dominowały w fizjologii naszego organizmu, przez co wrażliwsze staną się ich cechy oraz przypisane funkcje. Ze szczególną uwagą powinniśmy dlatego skupić się na ich tonizacji oraz wyeliminować wszystko co je osłabia.

W ujęciu Tradycyjnej Medycyny Chińskiej Płuca otrzymują życiową siłę (Qi) z powietrza i mieszają z tą pozyskaną podczas spożywania pokarmów. Tak połączona, zostaje następnie rozprowadzona po ciele, wraz z towarzyszącymi jej składnikami odżywczymi. To w jakim stopniu nasze ciało jest zaopatrywane w życiodajne elementy zależy więc w dużej mierze od kondycji Płuc.

Płuca nie lubią suchości. Niezrównoważona dieta, nadmierna aktywność, niekorzystny klimat lub zaburzenia funkcjonowania narządów wewnętrznych, mogą doprowadzić do wysuszenia, które będzie się manifestowało pragnieniem, suchością skóry, nosa, warg i gardła oraz świądem. Również kaszlem, szczególnie gdy należy on do chronicznych lub pojawia się nagle i bez uzasadnienia, a nie towarzyszą mu symptomy chorobowe/zapalne. Osoby przewlekle suche charakteryzuje zazwyczaj szczupła budowa ciała.

Aby przeciwdziałać opisanym wyżej stanom, należy przede wszystkim stosować w swojej diecie produkty nawilżające. Należą do nich: szpinak, jęczmień, proso, gruszki, jabłka, persymona, wodorosty, białe i czarne chińskie grzyby, migdały, orzeszki piniowe, orzechy ziemne, nasiona sezamu, miód, słód jęczmienny, syrop ryżowy, mleko i produkty mleczne, jaja, małże, kraby, ostrygi, śledzie i wieprzowina. Używana w niewielkiej ilości sól, również ma działanie nawilżające.

Produkty o takich właściwościach stanowić powinny dużą część codziennych posiłków u osób wykazujących symptomy niedoboru płynów. U pozostałych warto niemniej zachować umiar, gdyż nadmiar może prowadzić do gromadzenia się w ciele wilgoci, blokującej prawidłową fizjologię i zalegającej w witalnych partiach naszego ciała.

Jednym z podstawowych „magazynów” wilgoci są właśnie Płuca, stąd też częstym objawem ich przesycenia będą chroniczne katary, alergie, problemy z zatokami i wszelkie inne dolegliwości, którym towarzyszy wydzielanie lub zaleganie śluzu. Również przerost migdałków czy powstawanie innych tworów (guzy, mięśniaki, cysty) to efekt zbytniego przeładowania wilgocią, której organizm nie jest w stanie wyprowadzić  na zewnątrz. Warto w takiej sytuacji ograniczyć lub nawet wyeliminować z diety pokarmy nawilżające, a wprowadzić w to miejsce posiłki aromatyczne, zawierające w sobie przyprawy i zioła.

Aby określić kondycję Płuc, należy przyjrzeć się również jakości naszej skóry, łącznie z błonami śluzowymi, biorąc pod uwagę poziom nawilżenia, odżywienia, włosy…oraz odporność. Skóra stanowi warstwę ochronną ciała, strzeże organizm przed negatywnym wpływem ekstremalnych warunków pogodowych, przed wirusami i innymi czynnikami patogennymi. Zaburzenia równowagi przełożą się więc także na częste infekcje i podatność na zakażenia.

Dbając o zdrowie Płuc (i Jelita Grubego, które stanowi dla nich parę), powinniśmy zwrócić uwagę zarówno na wspomnianą już dietę, jak i emocje oraz aktywność fizyczną. Nadmierny żal i smutek osłabiają je, powodując skurcze i zablokowanie, a siedzący tryb życia uniemożliwia właściwą jakość oddychania, oraz wydalania.

Zrównoważone posiłki, które z jednej strony nawilżają, a z drugiej nie prowadzą do nadmiaru wilgoci, powinny być z kolei spożywane w spokoju i powoli, a każdy kęs dokładnie rzuty. Pozwoli to uniknąć odkładania się resztek w Jelitach, gromadzenia toksyn, śluzu i blokowania metabolizmu.

Warto też korzystać ze smaku ostrego. Ma on charakter oczyszczający i ochronny, a jego rozpraszająca natura pomoże rozprowadzić zastałą, zablokowaną przez śluz energię…a nawet emocje…

 

Życzę Zdrowia!

 

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o