Jesienna Przemiana

jesien

Rozpoczęliśmy okres kalendarzowej Jesieni. W tradycji Zachodniej jedynymi zmianami jakie w związku z tym wprowadzimy, to najprawdopodobniej wymiana garderoby w szafie i przestawienie zegarków. W tradycji Wschodniej z kolei, według której zresztą Jesień zdążyła już się na dobre rozgościć, każda pora roku rządzi się swoimi prawami, a my powinniśmy w pełni się do nich dostosować, aby zapewnić sobie zdrowie i dobre samopoczucie…

 

Jak pisze „Klasyk medycyny wewnętrznej”:

„Siły jesieni tworzą suchość w Niebiosach i metal na Ziemi; tworzą Płuca i skórę na ciele…i nos oraz biały kolor i smak ostry…emocję gniewu i zdolność do wyrażania płaczu.”

 

Jesień jest porą żniw, gromadzenia zapasów i przygotowywania do Zimy. Wszystko w przyrodzie kurczy się i kieruje swoją esencję w dół i do środka. Opadają liście i owoce, schną nasiona, a soki drzew spływają do korzeni.

Podążając za przyrodą, powinniśmy mieć świadomość tych zależności, ponieważ analogiczne przemiany zachodzą w nas samych.

Energia, która w czasie Lata utrzymywała się płytko, na zewnątrz, umożliwiając w ten sposób lepsze oddawanie ciepła i dostosowanie do panujących warunków, teraz schodzi wewnątrz, aby podtrzymać odpowiednią temperaturę środka. Skóra staje się więc coraz wrażliwsza na pogodę i chłód, a i ten będzie coraz dotkliwszy. Ważne więc, abyśmy rzeczywiście dostosowali odpowiednio ubiór i nie narażali ciała na wtargnięcie niechcianych patogenów. Również od wewnątrz należy zadbać o ciepło i dostarczać energetycznych posiłków, które ogrzeją nas i utrzymaja fizjologię na zdrowych obrotach.

Jesienne pożywienie powinno wykazaywać cechy ściągania i skupiania, aby zabezpieczyć w środku wszystko co witalne. Właściwości te posiadają produkty kwaśne, takie jak chleb na zakwasie, kapusta kiszona, oliwki, ogórki kiszone, por, fasolka adzuki, herbata z owocu róży, ocet, cytryny, limonki, oraz kwaśne odmiany jabłek i śliwek. Również sery i jogurty, ale z tymi należy ostrożnie przez wzgląd na ich wychładzające oraz zaśluzowujące działanie.

Esencja pokarmu jest również odbierana przez zmysł węchu, który reprezentuje Elemente Metalu – Jesieni. Ciepłe aromaty pieczonego i smażonego pożywienia pobudzają apetyt, a skoncentrowane, dzieki takiej formie obróbki, pokarmy i korzenie zagęszczają krew, co jest odpowiednim przygotowaniem do chłodniejszej pogody.

Jesienią gotujemy z użyciem mniejszej ilości wody. Długo, na małym ogniu i pod przykryciem, aby umożliwić wydobycie i zgromadzenie jak największej ilości energii oraz skupieniu jej wewnątrz. Efekt ten potęgują dodatkowo smak gorzki (żyto, amarantus, gryka, buraki, bakłażan, bazylia, cząber, majeranek, oregano…) i słony (ryby, owoce morza, rośliny strączkowe, sól…), dlatego warto je stosować, szczególnie na etapie zbliżania się do Zimy.

Przez wzgląd na przemiany zachodzące w organizmie człowieka przy okazji jesiennych (i wiosennych)  przejść, warto wykorzystać ten czas na wewnętrzne porządki. Pozostałości lata, manifestujące się chociażby nagromadzeniem zimnej wilgoci, należy wyprowadzić, aby nie dopuścić do rozwoju środowiska chorobotwórczego, a także dla poprawy jakości życia i kondycji jesienno-zimowej, a co za tym idzie – odporności.

O metodach jesiennego oczyszczania już pisaliśmy (Tutaj) i jak zawsze zachęcamy do podjęcia wyzwania! A wszystkich chcących dowiedzieć się więcej zapraszamy na spotkania tematyczne, warsztaty i indywidualne konsultacje do naszego gabinetu.

 

Życzę Zdrowia!

 

 

 

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o