Kapuśniak

kwaśnica

Wątroba „lubi” smak kwaśny. Proponujemy dziś więc kapustę kiszoną.

Kapusta kiszona, jest wspaniałym pokarmem regenerującym przewód pokarmowy. Harmonizuje trawienie, dzięki równoważeniu funkcji wydzielniczych żołądka. Pomaga w wytwarzaniu enzymów i witamin, wzmacnia funkcje trzustki i wspiera metabolizm tłuszczów. Surowa, bez soli, podtrzymuje również równowagę kwasowo-zasadową organizmu, wzmacnia system nerwowy i odpornościowy oraz pobudza wytwarzanie krwi. Jej liczne korzystne działania pomagają w odnowie całego organizmu.

KAPUŚNIAK (wersja z wkładką mięsną i bez)

Składniki:

2 litry wody
5 marchewek
1 pietruszka
1/4 selera
kilka suszonych grzybów
kawałek pora
kilka liści laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz (ilość uzależniona od preferencji ostrości)
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
sól do smaku
kawałek wędzonki (100g, lub więcej, dla uzyskania intensywniejszego smaku)
750g kapusty kiszonej
3 łyżeczki kurkumy
3 łyżki masła klarowanego/oliwy z oliwek
2 duże cebule
4 ziemniaki
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
2 łyżki majeranku
1 łyżka sosu sojowego (uczulam na czytanie etykiet – składu!)
kawałek wędzonego boczku
1 szklanka białego wina

Przygotowanie:

Do dużego garnka wlać ok. 2l wody, a po zagotowaniu wrzucić trzy marchewki, pietruszkę, seler i grzybki.

Następnie dodać por, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i kminki.

Posolić do smaku, wrzucić kawałek wędzonki, a dalej kapustę kiszoną i kurkumę. Zostawić do gotowania.

Na patelni rozgrzać tłuszcz i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać pozostałe dwie, starte na dużych oczkach, marchewki, oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę poddusić, po czym przełożyć wszystko do garnka z kapustą.

Dodać miód/syrop klonowy, majeranek i sos sojowy.

Na patelni podsmażyć, pokrojony w dużą kostkę, boczek i dodać do zupy.

Na koniec wlać białe wino.

Chwilę pogotować.

Przepis podany w kolejności i według zasad Pięciu Przemian.
W wersji bezmięsnej, postępować tak samo, pomijając wędzonkę i boczek.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o