Kasza Jęczmienna z Pomidorami i Mozarellą

kasza z pomidorami

Dla wszystkich dotkniętych jesiennym spadkiem nastroju – pomidory! Badania uznają je za jedne z nielicznych warzyw o działaniu antydepresyjnym. Jedzenie pomidorów i przetworów z nich wpływa na układ nerwowy kojąco i uspokajająco ze względu na zawartość bromu, będącego dziś skladnikiem wielu leków łagodzących napięcie. Wspomagają ponadto pamięć, pracę żołądka i jelit, oczyszczanie organizmu, odchudzanie oraz odporność. Są także zalecane w profilaktyce nowotworowej. Na zimę proponuję zupy krem z pomidorów, sosy do kasz lub przeciery czy soki, idealne pod bazę dla wielu dań…

KASZA JĘCZMIENNA Z POMIDORAMI I MOZARELLĄ

Składniki:

2 szklanki kaszy jęczmiennej (drobnej)
3 cebule
3 pomidory
sok/przecier pomidorowy (około 500ml)
mozarella (ilość wedle uznania)
4 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia (suszona i świeża do dekoracji); opcjonalnie – świeża rukola
prażony słonecznik

Przygotowanie:

Kaszę prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli, po czym gotujemy (Al dente).

Cebulę obieramy i kroimy w piórka, po czym dusimy na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i utrzymujemy na małym ogniu pod przykryciem do momentu aż zmiękną.

Zalewamy sokiem, dodajemy kaszę, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i suszoną bazylię (do smaku). Dusimy.

Kiedy kasza dojdzie, dodajemy pokrojoną w kostkę mozarellę i mieszamy.

Serwujemy ze słonecznikiem i bazylią (lub rukolą).

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz