„Krówki”

kulki orzechowo daktylowe

Dziś na słodko, z daktylami w roli głównej. Tym razem sięgamy po klasyczne owoce daktylowca, znane nam i powszechnie stosowane. One również, podobnie jak chińskie Da Zao, o których pisaliśmy, działają w kierunku odbudowy krwi i nawilżają. Zawierają ponadto łatwo przyswajalne cukry proste, wiele witamin, minerałów, oraz błonnik. Polecane sportowcom, osobom intensywnie pracującym fizycznie i intelektualnie. Zapobiegają zaparciom, obniżają ciśnienie tętnicze, a w krajach arabskich uważane są za afrodyzjak. Stosowane także w kosmetologii, wykazują działanie regenerujące, ujędrniające, zmniejszające podrażnienia oraz wygładzające…

 

KRÓWKI

 

Składniki:

250g daktyli

170g orzechów włoskich

(opcjonalnie – kakao naturalne)

 

Przygotowanie:

Składniki zmiksować/zblendować na jednolitą masę.

Formować małe cukierki lub kulki.

Dla przełamania smaku można gotowe „Krówki” obtoczyć w naturalnym kakao…

 

Smacznego!

 

 

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o