Kutia z Kaszą Jaglaną

kutia

KUTIA Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki:

Kasza

1 1/2 szklanki wrzątku
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 łyżeczka masła

Mak

2 szklanki wrzątku
1 szklanka maku

Kutia

1/4 szklanki wrzątku
1 gruszka
1/2 łyżeczki cynamonu
garść rodzynek
1 łyżeczka świeżego imbiru
1 łyżeczka zimnej wody
garstka świeżych żurawin
kilka wędzonych śliwek
garść orzechów włoskich
2 łyżki miodu

Przygotowanie:

Ugotować kaszę we wrzątku, z masłem.

Mak wsypać do wrzątku, odstawić na noc, a następnie zlać nadmiar wody. Zmiksować mak blenderem. Dodać ugotowaną kaszę i zmiksować razem.

Gruszkę obrać ze skórki, pokroić, wrzucić na wrzątek (1/4 szklanki), dodać cynamon, rodzynki, oraz starty na tarce o małych oczkach imbir.

Dodać zimną wodę (1 łyżeczka), żurawine, pokrojone wędzone śliwki i gotować 5 minut. Zestawić z ognia, dodać pokruszone orzechy włoskie, miód, oraz zmiksowany mak z kaszą.*

Smacznego!

*Przepis został podany według kolejności i zasad Pięciu Przemian.

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o