Lecznicze nalewki.

nalewki

Świąteczne prezenty to temat przyjemny, ale i niezwykle absorbujący. Rok w rok staramy się zaskoczyć bliskich czymś oryginalnym, praktycznym, albo też zupełnie niepotrzebnym, czymś na co sami nigdy by sobie nie pozwolili. Trafiony lub nie, zawsze będzie niósł ze sobą dużo radości, szczególnie jeżeli przygotowany jest samodzielnie. Coraz częściej dlatego znajdujemy pod choinką ręcznie robioną biżuterię, personalizowane koszulki i kubki, kalendarze z rodzinnymi zdjęciami, domowe ciasteczka w zdobionych puszkach, albo nalewki według starych receptur babci. Te ostatnie, oprócz tego że smaczne, mogą również służyć profilaktyce zdrowia. Do najbardziej wartościowych należy chociażby pigwówka, aroniówka, głogówka, żurawinówka, czy kardamonówka. Ta ostatnia jest szczególnie przydatna w porze jesiennej chandry, znużenia, oraz przemęczenia intelektualnego i fizycznego. W sam raz na intensywny okres związany z końcem roku…

KARDAMONÓWKA:

40 g zielonych nasion kardamonu i 20 g kory cynamonu, utłuczonych w moździerzu, 5 g świeżo startej gałki muszkatołowej, 5 g świeżego imbiru, 2 g utłuczonych goździków, 5 liści geranium (ewentualnie lyżeczkę suszonej mięty), 100 ml miodu (najlepiej lipowego), 1/2 litra spirytusu 95%, 1/2 litra przegotowanej, wystudzonej wody.

Przyprawy i zioła zalać spirytusem, rozmieszanym z wodą, w słoju lub w ciemnej butelce. Zamknąć szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce (na przykład koło kaloryfera). Następnie przecedzić przez filtr do kawy lub bawełnianą tkaninę i dodać miód.

Pić po 20-25 kropli po posiłkach 3-4 razy dziennie lub 25 g przed snem (działa jak afrodyzjak).

Pomaga również na czkwakę i mdłości.

Dla babci i dziadka najlepsza będzie z kolei jałowcówka – pomaga na trawienie, poprawia nastrój, dodaje energii, a stosowana zewnętrznie (nacieranie, kompresy*) przynosi ulgę przy reumatyzmie, nerwobólach i problemach z tzw. korzonkami.

JAŁOWCÓWKA:

Proporcjonalnie – 1/2 litra owoców jałowca zalać 1/2 litra czystej wódki. Zamknąć szczelnie i postawić w ciepłym miejscu na 2 miesiące. Potem odcedzić (jak wyżej) i przelać do zakręcanej butelki. Nalewkę przeznaczoną do użytku wewnętrznego można dosmaczyć łyżką miodu lub syropu klonowego. Spożywać nie więcej niż 25 g dziennie, w wodzie lub kompocie.

Życzę Zdrowia!

* przed nałożeniem kompresu posmarować skórę olejem lnianym lub rycynowym

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o