Majonez Wegański/Awokado

Wiosna to czas lekkich posiłków, więc częściej możemy sobie teraz pozwolić na warzywno-owocowe sałatki. Wiele z nich lubimy serwować z majonezem, dlatego dziś przedstawiamy jego dwie alternatywne wersje…

 

MAJONEZ WEGAŃSKI

majonez wegański

 

Składniki:

1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki mleczka ryżowego
szczypta kardamonu
sok z 1/2 limonki
sól i pieprz do smaku

 

 

Przygotowanie:

Kaszę uprażyć z odrobiną soli, po czym wrzucić do gotującej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, około pół godziny.

Do ugotowanej kaszy dodać kolejno: olej, mleczko ryżowe, kardamon, pieprz, sól i limonkę, blendując do momentu uzyskania jednolitej masy.

.

 

MAJONEZ Z AWOKADOawokado

 

Składniki:

1 awokado
2-3 łyżki oliwy
sok z limonki, sól i pieprz do smaku.

 

Przygotowanie:

Awokado obieramy i wyciągamy pestkę.

Blendujemy z pozostałymi składnikami.

Majonez warto zabarwić ulubionymi przyprawami, komponując w ten sposób różnorodne sosy – czosnkowy, chrzanowy, curry…A dla nadania ciekawszej konsystencji, można zastosować odrobinę jogurtu naturalnego.

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz