Wiosna to czas lekkich posiłków, więc częściej możemy sobie teraz pozwolić na warzywno-owocowe sałatki. Wiele z nich lubimy serwować z majonezem, dlatego dziś przedstawiamy jego dwie alternatywne wersje…
MAJONEZ WEGAŃSKI
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 1/2 szklanki wody
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1/2 szklanki mleczka ryżowego
szczypta kardamonu
sok z 1/2 limonki
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kaszę uprażyć z odrobiną soli, po czym wrzucić do gotującej wody. Gotować na małym ogniu, pod przykryciem, około pół godziny.
Do ugotowanej kaszy dodać kolejno: olej, mleczko ryżowe, kardamon, pieprz, sól i limonkę, blendując do momentu uzyskania jednolitej masy.
.
MAJONEZ Z AWOKADO
Składniki:
1 awokado
2-3 łyżki oliwy
sok z limonki, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Awokado obieramy i wyciągamy pestkę.
Blendujemy z pozostałymi składnikami.
Majonez warto zabarwić ulubionymi przyprawami, komponując w ten sposób różnorodne sosy – czosnkowy, chrzanowy, curry…A dla nadania ciekawszej konsystencji, można zastosować odrobinę jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Dodaj komentarz