Migdałowy Mazurek z Pomarańczą

mazurek1

 

Święta tuż, tuż, więc dziś Wielkanocnie…

 

MIGDAŁOWY MAZUREK Z POMARAŃCZĄ*

 

Składniki:

Ciasto:

250g mąki gryczanej
1 łyżeczka kurkumy
1/2 kostki masła
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki cukru Muscovado
1 jajko
2 żółtka
szczypta kardamonu
szczypta soli
2 łyżki śmietany

Masa Migdałowa:

3 szklanki mleczka migdałowego
1/4 – 1/2 szklanki cukru trzcinowego (wedle smaku)
kawałek laski wanilii
szczypta kardamonu
10g agar-agar

Pomarańcza:

3-4 świeżych pomarańczy
3-4 łyżek nasion Chia
kilka goździków

+ płatki migdałowe/plastry pomarańczy do dekoracji

 

Przygotowanie:

 

Ciasto:
Na stolnicę lub do dużej salaterki wyłożyć składniki ciasta w podanej kolejności, posiekać nożem, zagnieść i wyłożyć/rozwałkować na blaszce (ok. 25x30cm), formując na krawędziach wałeczki.

Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.

Piec w temperaturze 180°C, około pół godziny.

 

Masa Migdałowa:
Zagotować mleczko, dodać cukier, kawałek laski wanilii i kardamon.

Zagotować.

Dodać agar-agar i gotować do momentu rozpuszczenia.

Ostudzić, a następnie lekko jeszcze ciepłą galaretkę wylać na upieczony spód.

 

Pomarańcze:
Pomarańcze obrać ze skórki, pokroić w kostkę i delikatnie zblendować.

Wrzucić do rondelka z goździkami, gotować kilka minut.

Wsypać nasiona Chia, jeszcze chwilę podgotować, a następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia (nasiona w tym czasie będą chłonęły sok, zagęszczając masę).

Gotową masę pomarańczową wyłożyć na migdałową, ozdabiając uprażonymi płatkami migdałowymi lub skarmelizowanymi plastrami pomarańczy (plastry dusimy na patelni z cukrem Muscovado i odrobiną wody, do momentu aż zmiękną i puszczą sok, a ten się skrystalizuje).

 

Smacznego!

*Przepis podany w kolejności i według zasad Pięciu Przemian.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz