Mleko Jaglane

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Latem często sięgamy po koktajle owocowe. Zazwyczaj przygotowuje się je na bazie mleka lub jego pochodnych, np. maślance. Przez wzgląd jednak na zawartość laktozy i śluzotwórcze działanie, warto zastąpić mleko krowie roślinnym. Można je przyrządzić samodzielnie i wbrew pozorom nie jest to ani drogie ani skomplikowane. Dla przykładu prezentujemy dziś przepis na…

MLEKO JAGLANE

Składniki:

1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
1/3 – 1/2 szklanki nasion słonecznika (lub orzechów/sezamu)
2 szklanki wody
szczypta soli
substancja słodząca (daktyle/ksylitol/stewia/Muscovado…)

Nasiona/orzechy można pominąć, ale ponieważ nadają one mleku ciekawy smak i charakter, a także przyjemną oleistość, zachęcam do eksperymentowania.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na wysokich obrotach do osiągnięcia jednorodnego płynu. (Mleko można na koniec dodatkowo przecedzić przez sitko lub gazę).

Tak przygotowane mleko zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy, mikroelementy, wapń, krzem, białko, a ponadto wspiera układ trawienny, odpornościowy, ma bezpieczny, bo zasadowy, odczyn, a co najważniejsze – nie obciąża organizmu.

Świetnie nadaje się do koktajli, deserów i jako codzienna alternatywa dla mleka zwierzęcego.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz