Olej lniany – oczywiście na Wątrobę!

olej lniany

Wiele się dziś słyszy o zdrowych tłuszczach, a na rynku dostępnych jest już coraz więcej odmian, z których faktycznie można wybrać te wartościowe. Prawdziwym złotem natomiast okazuje się olej lniany. Tłoczy się go na zimno, z nasion lnu zwyczajnego – rośliny oleistej pochodzącej z Bliskiego Wschodu, a o jego właściwościach pielęgnacyjnych oraz leczniczych przekonali się już starożytni, używając do skóry, włosów i dla wzmocnienia organizmu.
Obecne badania potwierdzają liczne wskazania zdrowotne i kosmetyczne oleju lnianego, a doświadczenie stosujących go w diecie pokazuje, jak duży wpływ ma na naszą kondycję i samopoczucie.

Olej lniany to przede wszystkim bogacto nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Usuwają one z organizmu nadmiar tzw. „złego cholesterolu”, podnosząc jednocześnie poziom „dobrego”. Wspierają ponadto rozszerzanie naczyć wieńcowych i skurcze mięśnia sercowego, dzięki czemu wpływają na zmniejszenie ryzyka nadciśnienia i chorób serca. Jest to więc produkt numer jeden w profilaktyce dolegliwości układu krążenia.

Kwas alfa-linolenowy, zawarty w tłuszczach nienasyconych, jest z kolei fundamentem kwasu DHA – bardzo ważnego składnika mózgu. Dostarczanie go do organizmu ma więc przełożenie na sprawność umysłową, koncentrację, pamięć, oraz profilaktykę chorób typu Alzheimer i Parkinson.

Znowu inne elementy, tzw. lignany (fitohormony), korzystnie wpływają na perystaltykę jelit, chroniąc nasz układ trawienny, oraz wspomagając leczenie stanów zapalnych/wrzodów żołądka i jelita grubego. Wiedząc skądinąd, że jakość, stan naszych jelit rzutuje na wygląd oraz kondycję skóry, olej lniany będzie tu równie skuteczny w walce z łuszczycą, toczeniem i innymi…

Lignany są ponadto zbliżone w swym działaniu do żeńskich hormonów – estrogenów. Regulują gospodarkę węglowodanową, redukują masę mięśniową, zwiększają formowanie tkanki kostnej…Informacja ta może okazać się przydatna dla wszystkich pracujących nad zgrabną sylwetką. Spożycie oleju lnianego przyczynia się bowiem, w związku z powyższym, do przyspieszenia metabolizmu. Ułatwia on przekształcanie pożywienia w energię, a przy okazji wspiera Wątrobę, pobudzając produkcję żółci rozkładającej tłuszcze oraz korzystnie wpływa na trawienie, dzięki wysokiej zawartości błonnika. Codzienne spożywanie oleju lnianego pozwala również na utrzymanie prawidłowej zawartości cukru we krwi, dlatego powinien pojawić się w diecie zarówno dbających o linię, jak i (w szczególności!) cukrzyków.

Wątroba, z kolei, czerpie korzyści z suplementacji olejem lnianym na znacznie szerszym poziomie. Poza produkcją żółci będzie ona wspomagała dlatego cały układ czynnościowy – procesy detoksykacji organizmu, a także pozostałe, w obrębie krwi, mięśni/ścięgien, oczu, a także krążenia.

Jeżeli zaś chodzi o kosmetykę, to za walorami pięlęgnacyjnymi oleju lnianego przemawia chociażby wysoka zawartość witaminy E – zwanej witaminą młodości. Czy to więc ze względów zdrowotnych, czy estetycznych, warto włączyć go do swojej diety, aby młodość utrzymać jak najdłużej.

Życzę Zdrowia!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o