Orientalny Krem ze Szparagów

Sezon na szparagi w pełni. Warto skorzystać, gdyż
warzywa te są potężnym narzędziem w walce ze starzeniem się i chorobami. Bogactwo wartości odżywczych (wit. A, C, E, K, chrom, potas, żelazo, rutyna, foliany, beta-karoten…), działanie antyoksydacyjne i moczopędne, poprawa perystaltyki jelit (wysoka zawartość błonnika i inuliny), to tylko niektóre z ich właściwości. Szparagi łagodzą objawy napięcia przedmiesiączkowego, wpierają pracę nerek, wątroby oraz układu krążenia, wzmacniaja odporność, zapobiegaja wielu schorzeniom, a przy wielu wspomagają leczenie.

Proponujemy dziś dlatego przepis na:

ORIENTALNY KREM ZE SZPARAGÓWkrem ze szparagów

Składniki:

500 g szparagów białych lub zielonych
1 łyżka masła klarowanego
1 duża cebula (drobno posiekana)
3-4 ząbki czosnku
1-2 łyżeczki kurkumy
3-4 cm obranego korzenia imbiru (startego na tarce)
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Umyj i dokładnie oczyść szparagi, odetnij twarde końcówki
i pokroj na kawałki.

W garnku rozpuść masło, podsmaż cebulkę i posiekany czosnek tak, aby się zarumieniły.

Dodaj pokrojone szparagi, kurkumę oraz imbir i smaż jeszcze przez ok. 3 minuty na wolnym ogniu.

Wlej gorącą wodę lub bulion z warzyw (taką ilość, by przykryły szparagi) i gotuj tak długo, aż szparagi staną się całkiem miękkie (około 20 min.).

Całość zmiksuj na krem, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku.

Zupę można podawać z mlekiem kokosowym, prażonymi pestkami dyni/słonecznika lub grzankami, przybraną natką pietruszki albo świeżą kolendrą…

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o