Orkiszowa Panna Cotta

 

panna cotta

 

Latem często sięgamy po zimne desery. Poza cukrem, którego negatywne działanie wykracza daleko poza próchnicę i otyłość, niebezpieczną jest w nich również temperatura. To ona gasi ogień trawienny organizmu, osłabia żołądek i jelita, oraz wpływa na nadmierne zużycie energii metabolicznej. Warto dlatego zastąpić nie tylko cukier jego łagodniejszymi odpowiednikami, ale rónież zadbać o to, aby nasze przysmaki były ciepłe.

Propozycja na dziś :

ORKISZOWA PANNA COTTA

Składniki:

1 szklanka mleka roślinnego
1/2 szklanki kaszki orkiszowej
laska wanilii
garść malin lub truskawek (albo innych owoców sezonowych)

Przygotowanie:

Kaszkę gotujemy, razem z wanilią (laskę przekrajamy wzdłuż i wrzucamy zarówno ziarenka jak i ją samą), do uzyskania odpowiedniej gęstości. Następnie wlewamy do małych miseczek i wstawiamy do lodówki aby deser stężał (ok.1h).

Przygotowujemy mus z ulubionych owoców sezonowych (blendujemy, a dla ewentualnego podniesienia słodkości dodajemy odrobinę miodu/stewii/ksylitolu/słodu jęczmiennego lub cukru Muscovado), zostawiając kilka z nich w całości.

Po wyjęciu kaszki z lodówki wkładamy miseczki do ciepłej wody, po czym odwracamy dnem do góry, aby deser wysunął się na talerzyk. Zostawiamy na chwilę, aby kaszka odtajała.

Podajemy z musem i owocami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz