Pasta Jajeczna z Pokrzywą

pasta

 

Pokrzywa, przez wielu traktowana w kategoriach dokuczliwych chwastów, to skarbnica cennych witamin i mikroelementów. Niezastąpiona w leczeniu kamicy nerkowej i innych schorzeń układu moczowego, wspomaga wydalanie z organizmu kwasu moczowego, oraz reguluje gospodarkę wodną (retencja płynów). Stosowana regularnie wspiera metabolizm, poprawia apetyt i pomaga w oczyszczaniu układu pokarmowego ze złogów żółciowych. Korzystnie wpływa na pracę żołądka, trzustki, wątroby i woreczka żółciowego. Pokrzywa jest ponadto niezastąpiona w procesach odtruwania/oczyszczania krwi i zalecana szczególnie kawoszom.

Poza suszoną wersją, dostępną cały rok, dobrze jest wpomagać się świeżą – majową, stosując do zup, sałatek i innych potraw.

 

PASTA JAJECZNA Z POKRZYWĄ

1/2 szklanki czerwonej soczewicy

2 łyżki masła

3/4 szklanki wrzątku

1 łyżka majeranku

duża garść pokrzywy

200g pieczarek

cebula

4 ugotowane na twardo jajka

garstka świeżego oregano lub bazylii

2 łyżeczki świeżo startego chrzanu lub 2 ząbki czosnku

sól i pieprz do smaku

3 łyżeczki soku z limonki/cytryny

 

Do wrzątku dodać majeranek, soczewicę i łyżkę masła. Gotować około 20 minut pod przykryciem.

Pokrzywę pociąć nożyczkami i wrzucić na patelnię. Dodać łyżkę masła, pokrojone pieczarki. Podsmażyć

Dodać obraną i pokrojoną cebulę. Smażyć na małym ogniu, do miękkości.

Do ugotowanej soczewicy dodać pokrzywę z warzywami, oregano/bazylię, chrzan/czosnek, pieprz i sól oraz sok z limonki/cytryny.

Na koniec dodać obrane jajka i zblendować wszystko na pastę.

Serwować z chlebem żytnim (na zakwasie) lub w formie dipu do gotowanych warzyw. Pasta może być też wspaniałym farszem do pierożków ryżowych lub pieczonej papryki.

 

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o