Paszteciki Kukurydziane

paszteciki

PASZTECIKI KUKURYDZIANE

Składniki:

Farsz

2 szklanki wrzątku, 1 łyżka majeranku, 1 łyżeczka korzenia lubczyku,
1 łyżeczka masła, 20 g suszonych podgrzybków, 20 g suszonych prawdziwków,
1 cebula, szczyta pieprzu,
sól do smaku,
1 łyżka natki pietruszki,
1 łyżeczka majeranku,
1 szklanka mąki z ciecierzycy

Ciasto

1,5 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki ziemniaczanej, 1/2 kostki masła, 2 łyżki oleju z pestek winogron, 3 żółtka, 1 jajko,
szczypta kardamonu
sól do smaku
2 łyżki śmietany, 5 dag drożdży
1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Farsz

Grzyby namoczyć przez noc.

Do wrzątku dodać lubczyk, majeranek, masło, namoczone grzyby, pokrojoną cebulę, pieprz, sól. Gotować przez około godzinę. Dodać natkę pietruszki, majeranek, mąkę z ciecierzycy, zmiksować i odstawić na noc.

Ciasto

Składniki ciasta wyłożyć na stolnicę lub do salaterki, posiekać nożem, szybko zagnieść.

Rozwałkować na grubość około 2mm, pokroić na kwadraty, trójkąty lub świąteczne kształty i przełożyć na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Na każdy kawałek ciasta nałożyć farsz, przykryć drugim i lekko przycisnąć boki.

Piec przez około godzinę w temeraturze 180°C.*

Smacznego!

* Przepis podany jest w kolejności i według zasad Pięciu Przemian.

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz