Pasztet z Fasoli Mung

pasztet z fasoli

Rośliny strączkowe. Poza ogromnymi zasobami wartości odżywczych, działają tonizująco na Nerki, które stanowią magazyn naszych sił witalnych. Wybierając produkty wspierające ten uklad czynnościowy, wspieramy więc swoją energetykę i ogólną kondycję organizmu. Fasola mung, adzuki, jaś, ciecierzyca…Lista jest przebogata, a sposobów na przyrządzenie również mnóstwo. Jeden z cenniejszych gatunków to właśnie fasola mung, która poza zawartością białka, witamin (A, D, E, C, kwasu foliowego, B1, B2, B6, B12, PP) i minerałów (potas, magnez, żelazo, cynk), posiada zdolność usuwania z organizmu toksyn, wykorzystywana jest w leczeniu nadciśnienia, chorób układu pokarmowego i innych. Stosować ją można jako dodatek do zup, risotta, past, a nawet bazę pasztetów…

PASZTET Z FASOLI MUNG

Składniki:

1,5 szklanki fasoli mung
2 cebule
2 ząbki czosnku
6 pieczarek
1 marchewka
1 pietruszka (korzeń)
1 mały kawałek selera (korzeń)
1 łyżka oleju rzepakowego
4 jaja
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz, cząber – do smaku

Przygotowanie:

Fasolę moczymy przez noc w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego.

Namoczoną fasolę gotujemy, w świeżej wodzie, do miękkości (ok. 20 minut) i mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem na gładką masę.

Na łyżce oleju smażymy posiekaną w kostkę cebulę, czosnek i pieczarki.

Marchewkę, pietruszkę i seler trzemy na grubych oczkach i dodajemy do cebuli. Całość smażymy przez kilka minut.

Zawartość patelni mieszamy z fasolą, dodajemy jaja, posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, po czym dokładnie mieszamy.

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i pieczemy w temp. 180°C przez ok. 1 godzinę.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Powiadom o
avatar
1000
wpDiscuz