Pierożki Jiaozi

jiaozi

Dwie tradycyjne potrawy jedzone w Wigilię Chińskiego Nowego Roku to Jiaozi i Niangao. Jiaozi to pierożki nadziewane mielonym mięsem i/lub warzywami, które można przedtem zamoczyć w sosie sojowym z octem albo ostrą papryką.

PIEROŻKI JIAOZI

Składniki:

Na ciasto:

3 szklanki mąki
1 – 1 1/4 szklanki gorącej wody
1/3 łyżeczki soli

Na farsz:

300 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowo-wołowego)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka wytrawnego sherry
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
1 dymka, drobno posiekana
1/4 średniej kapusty pekińskiej, drobno posiekanej (ok. 1 1/2 szklanki)
kilka pieczarek lub innych grzybów (najlepiej chińskich), drobno pokrojonych
1 kopiasta łyżeczka startego świeżego imbiru
1 ząbek czosnku, zmiażdżony

Do miski przesiej mąkę z solą. Powoli dodawaj wodę, cały czas mieszając składniki. Na początku dobrze jest to robić łyżką, żeby się nie poparzyć. Dodaj tyle wody, by uzyskać gładkie ciasto. Zagnieć ciasto w kulę, przełóż do miski, przykryj i odstaw na co najmniej 30 minut.

Przygotuj nadzienie: do mięsa dodaj sos sojowy, sól, sherry i pieprz. Wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki i całość ponownie wymieszaj.

Zagnieć ciasto, rozwałkuj na cienki placek. Powykrawaj z ciasta krążki o średnicy 8 cm (powinno ich wyjść ok. 50).

Na środku każdego placuszka układaj po 1 czubatej łyżeczce nadzienia. Zwilż brzegi placuszka i sklej je ze sobą, by powstał pierożek.

W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć porcję pierożków, przemieszaj, by się nie sklejały. Doprowadź wodę do wrzenia, gotuj, aż pierożki wypłyną na powierzchnię (ok 5-6 minut).

Pierożki możesz też ugotować na parze.

Podawaj z sosami – ugotowane lub dodatkowo podsmażone na oleju.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o