Placek z Fasoli Mung

kotlety z fasoli mung

PLACEK Z FASOLI MUNG

Składniki:

2 szklanki zimnej wody
1 szklanka fasolki mung
kilka listków szałwii*
1 łyżeczka świeżego tymianku*
200g pieczarek
1/8 kostki masła (do zeszklenia pieczarek i cebuli)
1 cebula
1 łyżeczka startego imbiru*
szczypta pieprzu
1 gałązka rozmarynu*
garstka świeżego oregano*
szczypta kardamonu*
sól do smaku
kilka gałązek estragonu
1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
1 jajko
3 szklanki ekspandowanych nasion amarantusa

*opcjonalnie

Przygotowanie:

Fasolkę namoczyć przez noc z dodatkiem octu jabłkowego, po czym gotować w świeżej (zimnej) wodzie (2 szklanki), do momentu wyparowania (około 40minut).

Do miski wrzucić posiekaną szałwię i tymianek, dodać zeszklone na maśle pieczarki oraz cebulę, a następnie imbir, pieprz, rozmaryn, oregano, kardamon, sól, ugotowaną fasolkę, estragon, zmielone orzechy (uprzednio podprażone) i jajko. Całość zmiksować.

Dodać nasiona amarantusa, wymieszać i odstawić na pół godziny.

Wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugą warstwą papieru i rozwałkować na grubość 2cm. Górny papier zdjąć i pociąć rozwałkowaną masę na dowolne kształty.

Piec około 50 minut w temperaturze 180°C.**

Smacznego!

* *Przepis podany jest w kolejności i według zasad Pięciu Przemian.

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o