Risotto z Jarmużem, Owocami Morza i Curry

owoce morza

Wszystkich dbających o linię, oraz tych borykających się z dolegliwościami układu pokarmowego, zachęcamy do oparcia swojej diety na ryżu. I to niekoniecznie brązowym. Biały ryż, właśnie przez wzgląd na rafinację, jest znacznie łatwiejszy w strawieniu i przyswojeniu przez organizm. Ponadto działa on niezwykle energetyzująco (również na układ trawienny) i poprawia strawność pozostałych składników jakie w jego towarzystwie spożywamy. Jeżeli zaś zależy nam na utraconych w procesie oczyszczania witaminach i minerałach – skorzystajmy z opcji „basmati”. Dzięki specjalnej technologii, odmiana ta zachowuje część z nich wewnątrz ziarna, nawet podczas dalszej obróbki.

Dziś proponujemy danie na bazie ryżu, z jarmużem i owocami morza.

Pierwszy z dodatków, to warzywo kapustne, bogate we właściwości oraz substancje odżywcze, jak chociażby karotenoidy, chlorofil, wit. C, B6, A, K, kwas foliowy, wapń, żelazo, potas, fosfor, cynk…Owoce morza to z kolei produkt działający odżywczo na Nerki – obieg czynnościowy warunkujący nasze zdrowie, kondycję i długowieczność.

RISOTTO Z JARMUŻEM, OWOCAMI MORZA I CURRY

Składniki:

1 szklanka ryżu basmati
1 opakowanie jarmużu
2 cebule
1/2 kg pieczarek
200g owoców morza (lub paluszków krabowych)
ok. 3 szklanek wody
1 cytryna
sól, curry

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy.

Dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki oraz jarmuż i chwilę dusimy z cebulką.

Następnie wsypujemy curry z ryżem, mieszamy.

Po chwili dorzucamy owoce morza i zalewamy wodą (najlepiej zacząć od dwóch szklanek, a w miarę duszenia i odparowywanie dolewać wedle potrzeby).

Na koniec solimy do smaku.

Danie serwujemy z cytrynką do skropienia i posypujemy koperkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o