Risotto ze Szpinakiem, Fetą i Czosnkiem

Risotto-ze-szpinakiem-3

Tegoroczna wiosna gdzieniegdzie przyprószyła jeszcze śniegiem, dlatego dziś proponujemy przepis, który nie tylko oddaje jej właściwy charakter, ale zawiera również rozgrzewające dodatki, aby mimo chłodu zachować wewnętrzne ciepło…

RISOTTO ZE SZPINAKIEM, FETĄ i CZOSNKIEM

Składniki:

200g ryżu basmati
2 cebule
450g szpinaku
1 opakowanie sera feta
4 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Cebule obieramy, kroimy w piórka i lekko dusimy na oliwie.

Dodajemy szpinak, a po chwili ryż wraz z wyciśniętym czosnkiem i odrobiną pieprzu. Mieszamy.

Następnie wlewamy około 2-3 szklanek wody, solimy i czekamy aż całość „dojdzie”. W razie potrzeby dodajemy więcej wody (zimnej!).

Na koniec wrzucamy rozdrobnioną fetę i całość dokładnie mieszamy.

Serwujemy ze świeżymi liśćmi szpinaku, z dodatkiem świeżych kiełków fasoli mung, prażonym słonecznikiem lub drobno posiekaną cebulką dymką/szczypiorkiem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o