Runo Leśne

runo leśne

RUNO LEŚNE

Składniki:

450g mrożonego siekanego szpinaku
3 jajka
1 1/3 szkl. cukru Muscovado
1 1/3 szkl. oleju (dobrej jakości)
2 szkl. mąki krupczatki (lub żytniej razowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 ml śmietany 30% (opcjonalnie)
granat

Przygotowanie:

Szpinak rozmrozić, odcedzić z nadmiaru wody i drobno posiekać.

Jajka zmiksować z cukrem. Dodać olej i mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.

Połączyć ze szpinakiem.

Przełożyć do formy. Piec przez ok. 1 godzinę w temperaturze 180°C.

Po wystudzeniu odciąć wierzch ciasta. Rozdrobnić.

Śmietanę ubić, dodając na koniec odrobinę cukru.

Nałożyć na ciasto.

Posypać rozdrobnionym ciastem.

Udekorować „kulkami” z granatu.

(Bitą śmietanę można pominąć, nakładając rozdrobnioną część ciasta bezpośrednio na jego spód, lub na dodatkową porcję owoców.)

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o