Tort Truskawkowy

tort truskawkowy1. Biszkopt

Do salaterki wlać 1 szklankę śmietany 18%, dodać 1/2 łyżeczki kurkumy, 4 żółtka, szklankę mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki cukru trzcinowego, szklankę mąki ryżowej i szczyptę soli. Zmiksować.

W drugim naczyniu ubić sztywną pianę z 4 białek, a następnie wmiksować 1/2 szklanki cukru trzcinowego, szczyptę imbiru i szczyptę soli.

Wymieszać, przełożyć do formy wysmarownej masłem i posypanej mąką ryżową, piec około godziny w temperaturze180° C.

2. Krem budyniowy

W szklance mleczka sojowego/ryżowego lub kukurydzianego rozmieszać 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, doprowadzić do wrzenia, mieszając, dodać 3/4 kostki masła i 1/3 szklanki cukru trzcinowego, gotować 3minuty cały czas mieszając. Zestawić garnek z ognia, do gorącej masy dodać 4 żółtka, wymieszać, wstawić garnek z kremem do garnka z gorącą wodą, miksować 5-6minut na parze, dodać szczyptę imbiru i szczyptę soli, wymieszać, ostudzić.
Zmiksować krem po ostudzeniu na pulchna masę, wyłożyć na ostudzony biszkopt.

3. Galaretka z truskawek

Obrać z szypułek kilogram truskawek, umyć, pokroić, zmiksować z łyżką cukru trzcinowego, szczyptą kardamonu i łyżeczką zimnej wody.
W drugim garnku rozpuścić agar-agar w szklance zimnej wody, zagotować mieszając. Gotować około 10-15minut, mieszając. Do lekko przestudzonej, ale jeszcze ciepłej galaretki agar-agar wlać zmiksowane truskawki, wymieszać, wyłożyć na wierzch tortu. Operacja z robieniem galaretki powinna przebiegać sprawnie i szybko, albowiem ten typ galaretki zastyga w chwili całkowitego ostudzenia.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o