Zupa Krem z Dyni

zupa krem z dyni

Duże, małe i ozdobne, dynie stanowią świetną dekorację i wspaniały produkt kulinarny. Są bogate w witaminy i minerały, zwłaszcza w niezbędny dla mężczyzn cynk, a przy tym niskokaloryczne. Zawierają B-karoten, potas, wapń i fosfor, a co więcej – nie tracą tych cennych wartości podczas obróbki termicznej! Odkwaszają organizm, wzmacniają układ odpornościowy, a ich pestki wykazują działanie odrobaczające.

Na dobry początek sezonu:

ZUPA KREM Z DYNI

Składniki:

1 kg dyni
1 marchew
1 cebula
3 szklanki wywaru mięsnego lub warzywnego
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
1/2 puszki mleczka kokosowego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku/2 łyżki świeżo wyciśniętego imbiru/1łyżka curry
prażone pestki dyni
świeża kolendra/bazylia/zielona pietruszka

Przygotowanie:

Dynię, marchew i cebulę obrać, pokroić i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć około 3 minut.

Zalać bulionem i dusić pod przykryciem około 30 minut, po czym całość zblendować i dodać przyprawy. Każda wersja (czosnek/imbir/curry) budzi nowe doznania smakowe…

Na koniec dodać mleczko kokosowe (aby uniknąć zważenia, najlepiej jest wystudzić uprzednio zupę).

Podawać z prażonymi pestkami i świeżymi liśćmi wedle uznania.

Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
1000
  Subscribe  
Powiadom o